Andmore

🔒

“Door de compensatie van onze CO2 uitstoot draagt Andmore bij aan koken op schone energie in Oeganda.”

CO2 Neutraal
April 14, 2023

Andmore staat voor betrokkenheid. Betrokkenheid bij onze collega’s en opdrachtgevers, maar daarnaast zeker ook bij wat er in de wereld om ons heen gebeurt. En dat brengt ons naar Oeganda, waar 90% van de huishoudens nog steeds kookt op open vuur of traditionele hootskool stoves. Niet zo erg, zou je denken? Helaas, de gevolgen hiervan zijn echter groot, zoals ontbossing, brandgevaar en longkanker.

“Maar, wat doet Andmore hier dan aan?” Door onze CO2 uitstoot te compenseren via de organisatie Climate Neutral Group, dragen wij ons steentje bij aan het Gold Standard Project: Efficiënte Cookstoves in Oeganda. Dit project maakt lokale productie, distributie en verkoop van efficiënte cookstoves mogelijk voor gezinnen in Oeganda. Hieronder vertellen wij je alles over dit mooie initiatief.

De gevolgen van koken op open vuur

De gevolgen van koken op open vuur of op slechte traditionele cookstoves zijn groter dan op eerste gezicht gedacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • De rook de vrijkomt bij koken op open vuur. Dit is heel slecht voor de gezondheid en de cijfers liegen er niet om. Wereldwijd sterven er jaarlijks meer dan 4 miljoen mensen aan longziektes, vaak veroorzaakt oor koken op open vuur en houtskool;
  • Het is slecht voor het milieu en klimaat. Denk hierbij niet alleen aan de rook die vrijkomt, maar ook de enorme ontbossing die met deze methode gepaard gaat.
  • De kosten die het met zich meebrengt voor de arme gezinnen. Hout kost geld, waardoor de arme gezinnen in Oeganda veel van hun inkomen kwijt zijn aan hout om op te kunnen koken.
  • Hout sprokkelen dan? Helaas kost dit gemiddeld zo’n 7 uur per dag, wat vervolgens niet besteed kan worden aan betaalde arbeid. Daarnaast zijn het vaak de kinderen of vrouwen die het hout sprokkelen, waardoor de tijd die zij kwijt zijn aan het verzamelen van hout niet besteed kan worden aan scholing of het huishouden.

Onze samenwerking met Climate Neutral Group

Elk jaar verricht Andmore onderzoek naar de CO2 uitstoot van de organisatie. Denk hierbij aan brandstofkosten (bijzonder laag door het gebruik van elektrische auto’s, openbaar vervoer en zonnepanelen op het bedrijfspand) en verwarming van ons kantoorpand. De uitkomst hiervan wordt door middel van CO2 credits gecompenseerd via het “Uganda Cookstove Project”, via Climate Neutral Group. Dit Gold Standard Project maakt efficiënte houtovens mogelijk. Dit zorgt voor :

  • een betere gezondheid voor de bevolking in Oeganda
  • een verminderde uitstoot van broeikasgassen
  • meer werkgelegenheid door de lokale productie, distributie en verkoop van de cookstoves
  • meer tijd voor kinderen om naar school te gaan
  • meer tijd voor vrouwen om te werken en het huishouden te doen.

Ook dit jaar weer CO2 Neutraal

Andmore ondersteunt het Uganda Cookstove Project via Climate Neutral Group inmiddels al enkele jaren. Ook dit jaar zijn we blij te verkondigen ons steentje bij te dragen aan dit geweldige initiatief.

Wil je meer weten over dit Gold Standard Project, Climate Neutral Group of over onze samenwerking en donatie?

Klik op de links of neem contact met ons op!

Terug naar Nieuws